Wanneer je in cultuurpaleis Amare door de hal loopt word je verrast door een installatie van een vlucht kraanvogels. De installatie is sinds kort te bezichtigen aan het Kunstenplein in Amare.
De vlucht kraanvogels lijkt op weg te zijn naar buiten, naar de vrijheid. De kraanvogel is volgens de Japanse traditie een symbool voor vrede en geluk. Op de papieren vogels in Amare staan gedichten van Haagse ouderen en kinderen geschreven over vrijheid en oorlog: thema’s uit de opera Maduro over een verboden liefde, verzet en verraad, in tijden van oorlog én het ontstaan van Madurodam.
Het poëzieproject 'Als een vogel zo vrij' is ontwikkeld door Amare en Kwekers in de kunst om het gedachtengoed rond de opera Maduro ook voor kinderen en ouderen toegankelijk te maken. Onder leiding van docenten van het Huis van gedichten in Den Haag hebben ruim 75 kinderen van basisscholen en 75 ouderen uit verzorgingshuizen samen gedichten gemaakt met als uitgangspunt de vraag: 'Wat betekent vrijheid voor jou als je 10 jaar of 100 jaar bent?'
De gedichten zijn ook op de muurkrant te lezen, die je kan vinden op de eerste etage in de foyer van het Danstheater. Kwekers in de kunst werkte in dit project samen met ouderen van Bosch en Duin, De Thuishaven, Florence en Muzee en kinderen van De Galvanisschool, AMG Schmidtschool en de Vuurtoren.